Пастърма по белоруски

Необходими продукти за домашната пастърма:

 • 1 кг свинско месо (плешка или обезкостено свинско филе)
 • 3 супени лъжици сол
 • 1 глава чесън
 • 2 чаена лъжички кимион
 • 2 дафинови листа
 • 1 чаена лъжичка черен пипер
 • 1 чаена лъжичка семена от кориандър
 • 1 чаена лъжичка сухи синапени зърна
 • 1 чаена лъжичка смес от чушки на прах

Начин на приготвяне:

 1. Месото трябва да бъде внимателно и добре измито, а след това и подсушено с кухненска хартия. След това го оваляйте в сол и му направете масаж, за да попие по-добре солта. Пригответе подходящ съд с капак и го поставете вътре. След това поставете съда в хладилник за два или три дни, като периодично отваряйте, за да изливате натрупалия се сок.
 2. Време е да приготвите вашата смес от подправки. Чесънът трябва да бъде почистен и смачкан с преса, като след това смесете с кимион, натрошен дафинов лист, кориандър, синапено семе, черен пипер и щипка сол. Би било хубаво за такива цели да имате под ръка медно хаванче, което ще улесни работата ви.
 3. Когато изтече нужното време, в което осоленото месо стои в хладилника, идва времето да го извадите от съда. Пригответе получената паста от подправки и я натрийте в месото, а след това го увийте в тензух, сгънат на две. Другият вариант е в някаква много тънка кърпа. След това трябва да омотаете конец около него, получавайки се някакъв вид пашкул. Когато сте готови, провесете го на подходящо място, където въздухът е сух.
 4. Вашата домашна пастърма ще е готова за три или четири дни. Ако желанието ви е тя да бъде по-суха, тогава я оставете да престои повече време. Когато сте готови, развържете конеца и се отдайте на апетита си. Би трябвало вкусът да е чудесен!

Маринован сафрид

Необходими продукти: сафрид, оцетна киселина, едра сол, черен пипер, бахар, олио, дафинов лист.
За марината:

 1. вариант: 200-220 гр едра сол на 1л студена вода и 25-30 мл оцетна киселина
 2. вариант: 1,5л студена вода на 1кг риба 250гр едра сол и 25 мл оцетна киселина

Начин на приготвяне: Почистваме рибата, премахваме опашката и главата. В тава поставяме рибата и заливаме с марината докато рибата се покрие. Оставяме да престои 24-30 часа. Оцеждаме рибата и редим в бурканчета плътно. Пставяме по две три зърна черен пипер и бахар, както и един дафинов лист. Заливаме с олио предварително запържено и изстинало докато се покрие рибата в бурканчето. След седем дни е готова за комсумация. Съхраняваме на хладно и тъмно (хладилник).

IMG 1332
IMG 1333
IMG 1334
IMG 1335
IMG 1337

Категории

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.